022 843 011
str. Armenească 27b

Care alegere e mai bună? A ochelarilor sau a lentilelor de contact?

3 aprilie 2014


       Odată ce vă aflați în vizită la oftalmolog pentru a vă corecta vederea, aveți de făcut o alegere care poate fi deloc ușoară: să vă folosiți ochelari sau de lentile de contact? Interesant că nu sunteți unicul în acest sens – conform unor statistici, astăzi 50% din populația pământului își pun aceeași întrebare.

       Cel mai probabil că medicul, care vă va face prescripția corecției necesare, vă va sugerea și care obțiune ar putea fi mai preferențială în cazul d-stră, dar oricum, alegerea vă aparține. Deaceea, înainte de a lua o decizie, ar fi binevenit de a cunoaște subiectul pentru o alegere optimală.

       În realitate, și lentilele și ochelarii au atât avantaje, cât și dezavantaje. Cunoscându-le, vă veți putea face o alegere personală, reeșind din particularitățile d-stră individuale cum ar fi înfățișarea, personalitatea, temperamentul, modul de viață etc.

Acum, care sunt prioritățile ochelarilor?

1.      Ochelarii sunt, în general, mai ieftini ca lentilele.

2.      Diversitatea ramelor de ochelari permite de a face unele schimbări în exteriorul d-stră, face posibil de a masca unele defecte a feței și de a scoate în evidență avantajele.

3.      Ochelarii sunt ușor de manipulat.

4.      Ochelarii nu necesită soluții costisitoare pentru îngrijire.

5.      La schimbarea dioptriilor este suficient de a schimba lentilele fără a schimba rama.

6.      Ochelarii permit de a corija oricare defecte de văz.

 

Și care sunt neajunsurile ochealrilor:

1.      Portul îndelungat al ochelarilor are efect negativ asupra ochilor, deoarece, din cauza atrofiei mușcilor oculari, este o tendință spre înrăutățirea vederii, deaceea oftalmologii recomandă de a face pauze.

2.      Ochelarii provoacă incomodități pentru un mod de viață activ: nu pot fi folosiți când faceți sport, la înot, la dansuri...

3.      Din moment ce sunteți în ochelari pentru corectarea vederii, nu puteți să vă puneți și ochelarii de soare.

4.      Pe timp de iarnă este destul de incomod momentul când intrați de afară în încăpăre și trebuie urgent de a căuta ceva pentru a șterge ochelarii, care devin deodată netransparenți din  cauza condensatului ce se depune pe ei.

     Toate neajunsurile menționate în cazul ochelarilor dispar dacă alegerea este în favoarea lentilelor de contact.

Totuși, și lentilele de contact își au neajunsurile lor:

1.      Prețul lentilelor de contact este mai înalt comparativ cu ochelarii obișnuiți  (este adevărat că existe și ochelari deloc ieftini, la care multe din neajunsurile sus menționate sunt compensate cu ajutorul tehnologiilor înalte). Plus la aceasta, ca regulă, este necesar de a schimba lentilele de contact o dată la jumate de an, precum și de procura în permanență componente speciale pentru îngrijirea lor.

2.      Pentru a învăța de a le utiliza, e necesar a avea răbdare și atenție, deoarece dacă lentila de contact se pierde, este destul de dificil de a fi găsită.

3.      La fel, portul lentilelor necesită acuratețe și o igienă foarte bună, de altfel corneia poate fi afectată cu procese inflamatorii. Atunci va fi necesar un tratament corespunzător, iar portul lentilelor va fi nevoie pentru o un timp de întrerupt.

4.      Unele persoane, la care ochii sunt deosebit de sensibili, pur și simplu nu vor putea suporta lentilele de contact.

5.      Și există unele defecte a aparatului oculomotor, pentru care portul lentilelor este contraindicat.

Avantajele lentilelor de contact:

1.      Lentilele sunt confecționate din silicon-hidrogel, un material permiabil pentru oxigen și foarte tolerant pentru ochi.

2.      Sunt lentile care pot fi purtate continuu câte 12 ore pe zi.

3.      Lentilele permit de a practica sportul, înotul, de a fi nesthingherit și în alte activități recreative.

4.      Lentilele nu limitează vizibilitatea și redau deplin acuitatea vederii în comparație cu ochelarii, care n-au așa proprietăți (dacă nu ne referim la inovațiile de ultima oră în acest domeniu).

5.      Dar și în situații individuale, pentru cei ce se simt stânjeniți în ochelari, lentilele sunt percepute ca o șansă de a fi acceptat în societate.

     Atunci care ar fi cea mai bună alegere? Probabil, cel mai optimal este de a avea un echilibru, folosind și lentile, și ochelari. Aceasta este și comod, și folositor. În dependență de împrejurări, alternativa în această privință vă va permite să vă acomodați la situație și să vă continuați activitățile obișnuite.

 

© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.