022 843 011
str. Armenească 27b

Care lentile pentru ochelari sunt mai bune: de sticlă sau cele de plastic?

28 martie 2014

      
      Această întrebare este foarte oportună, mai ales pentru cei ce își aleg ochelari prima dată. Îndeosebi după patruzeci mulți ajung la un moment, când portul ochelarilor nu mai poate fi evitat. Atunci, care lentile sunt mai bune: de sticlă sau de plastic?

      În general, oamenii sunt obișnuiți cu lentile de sticlă și au mai multă încredere în ele. Sticla se asociează cu transparența, pe când față de plastic este o atitudine mai rezervată. Dar tehnologiile moderne propun plastic conceput în special pentru ochelari cu priorități anume în comparație cu lentilele de sticlă, pe care merită să le cunoaștem.

      Care sunt aceste priorități? Să facem o scurtă prezentare pentru a le compara:

   Lentle de sticlă

  •      Au formă sferică, ce formează distorsiuni a imaginii la periferia lentilei. Cu cât lentila este mai groasă la centru, cu atât imaginea este mai deformată. Aceasta cauzează frecvente senzații  de discomfort, cefalee, vertijuri, ceea crează și o stare de nesiguranță.
  •      Alt aspect este că lentilele din sticlă sunt, ca regulă, monofocale, din care cauză este necesar de a avea două perechi de ochelari: pentru depărtare și pentru apropiere. Mulți ar dori să evite această incomoditate.

   Lentilele de plastic (acril sau policarbonat)

  •      Au formă asferică, ceea ce elimină aberațiile la periferie și, deci, nu provoacă disconfort vizual.
  •     Sunt de două ori mai subțiri ca sticla și, corespunzător, mai ușori, și nu vor apăsa pe nas.
  •     Rezistența la lovituri la lentilele din plastic este de 60 de ori mai mare decât la lentilele din sticlă. Corespunzător și vă vor servi un timp mai îndelungat.
  •      Lentilele de plastic mai puțin transpiră când intrați de la aer rece în încăpere caldă.


       Iar una din prioritățile forte a lentilelor din plastic este posibilitatea de a le face variofocale, sau, cum mai sunt ele numite, progresive. Lentilele progresive permit de a combina toate opțiunile de corecție într-o pereche de ochelari – atât pentru depărtare, cât și pentru apropiere, și pe periferie.

       Ochelarii progresivi permit de a vedea în depărtare mai mult de cinci metri (prin partea superioară a lentilei) și în apropiere – la mai puțin de 40 cm (prin partea inferioră a lentilei). De asemenea, la astfel de ochelari, pe centrul lentilei, există și zona de vedere intermediară: de la 40 cm la cinci metri. Plus la aceasta – și două zone de vedere periferică, aflate, corespunzător, pe părțile laterale a lentilelor.

       Ochelarii progresivi mai sunt denumiți și ochelari de oficiu, pentru cei ce duc un mod de viață energic și nu doresc să fie sustrași cu îngrijorări mărunte, cum ar fi schimbarea permanentă a diferitor feluri de ochelari.

       Deci aceastea sunt oportunitățile prezente în ceea ce privește alegerea lentilelor, iar noi suntem îndemnați să folosim realizările tehnologiilor moderne pentru îmbunătățirea calitații vieții noastre.

 

© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.