022 843 011
str. Armenească 27b

Savanții declară că glucoza stopează dezvoltarea glaucomului.

7 martie 2014


      Savanții americani, în urma cercetrilor efectuate la 16 voluntari, au observat că aplicarea locală a picăturilor cu conținut de glucoză permite îmbunătățirea temporară în cazul claucomului primitiv cu unghi deschis.

      Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista oftalmologică americană „Ophthalmology”, în care se comunica că metoda a fost aplicată la 29  de ochi afectati de glaucom, la pacienți ce nu sufereau de diabet.

      În acest raport se menționează cum anume și cu ce frecvență a fost administrat preparatul pacienților. Deci, pacienților fiecare cinci minute în decurs de o oră li se picura soluție de glucoză de 50%. Indicatorii de bază a îmbunătățirii vederii pe termen scurt au fost creșterea sensibilității de contrast și corijarea logaritmului minim a ungiului.

      Savanții, deasemenea, au observat că soluția de 50% de glucoză pătrunde până la corpum vitrum la oamenii cu dereglări pseudofakice. Deasemenea a fost comparată îmbunătățirea percepției de contrast la aplicarea glucozei și a soluției fiziologice, demostrându-se faptul că administrarea glucozei este cu mult mai eficientă. Totuși, indiciile de felul tensiunii oculare, refracției și schimbarea grosimei cristalinului pe centru, au rămas neschimbați și în urma administrării soluției de glucoză.

      D-rul Kasson, coordonatorul grupei de cercetători, în comformitate cu rezultatele cercetărilor acestui grup de savanți, a dedus concluzia, că această îmbunătățire temporară a parametrilor de văz demonstrează, că aducția neuronală a substratelor energetice la corpum vitrum face posibilă restabilirea funcției neuronilor „bolnavi” a-i retinei.

      Până în prezent cercetările au inclus un număr redus de pacienți, deaceea concluziile cu referire la eficacitatea glucozei în terapia glaucomului primitiv cu unghi deschis necesită verificare suplimentară. Dar aceasta este o viziune nouă în abordarea problemei respective, deci activarea în direcția respectivă posibil să aducă rezultate pozitive deja în viitorul apropiat, grație dezvoltarii vertiginoase a progresului științific.

      Iar în ceea ce ne privește, noi suntem în așteptare până la momentul când picăturile oftalmice cu glucoză își vor dovedi eficacitatea, după care, îndată le vom include în asortimentul salonului nostru „Astro-Optica” din Chișinău.


© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.