022 843 011
str. Armenească 27b

Fantastică sau realitate? Ochelarii Google acumulează funcții tot mai neobișnuite.

28 martie 2014


      Proectul Google pare că i-a animat pe toți programiștii din lume de a se aventura în propunerea noilor opțiuni, și acest proces este din ce în ce mai abundent. Ochelarii Google i-a însuflețit pe mulți în a realiza cele mai îndrăznețe și mai sofisticate idei. Ceea ce numai ieri părea imposibil, mâine poate deveni o realitate.

      Să zicem, ce ar putea însemna zâmbetul interlocutorului, ce atitudine se află după culise – jenă, bucurie sau este mascată o supărare? — Chiar și fără serviciile unui expert în fiziognomie, dar cu ajutorul unei aplicații elaborate de firma Emotient, o companie mai puțin cunoscută, veți reuși să pătrundeți intențiile persoanei.

      În prezent această aplicație se află la etapa de testare și mai este de așteptat până când va fi implimentată în practică. Dar, reeșind din entuziazmul cu care programiștii explorează acest domeniu, este de așteptat că în viitorul apropiat vom vedea invenții tot mai interesante.

      Dar cum vor fi primite aceste descoperiri? Vor fi ele spre folosul tuturor? Ochelarii Google pot aduce atât foloase, cât și daune – în dependență de situație și de motivație – deaceea mulți se îngrijorează că, după implimentarea acestui gadjet pe scară largă, viața privată își va pierde confidențialitatea.

      Factorul uman nu poate să nu fie luat în considerație, când progresul tehnico-științific își propune ofertele în viața socială. Dreptul la confidențialitate ține de necesitățile fundamentale ale fiecărui om, deaceea are nevoie de protecție. Este necesară o discreție fină pentru a nu afecta atât viața personală, dar și chiar societatea în general.

      Cu toate că elaboratorii proectului susțin că dreptul la confidențialitate va fi respectat, cum putem fi încrezuți în veridicitatea acestei afirmații? După cum explică programiștii, interpretarea emoțiilor interlocutorului, în urma scanării feței lui, se va păstra anonim, fără a fi fotografiată. Cât de veritabilă se va dovedi în realitate această afirmație, timpul va arăta, dar elaborările în această direcție continue. De acum încă o companie, Sension, a comunicat anul trecut despre elaborarea unei aplicații la ochelarii Google, destinată bolnavilor cu autism. După părerea elaboratorilor această aplicație le va ajuta persoanelor cu autism să dezvolte relații interpersonale. Dar va aduce oare un folos real aceasta celor ce suferă de această boală, este de așteptat să concluzioneze specialiștii din domeniul repectiv.

      Deci, cu toate că inovațiile tehnico-științifice sunt captivante, totuși ar fi binevenit de luat în calcul și aspectele etice ale vieții umane. În final, sinceritatea și bunăvoința în comunicare nu poate fi înlocuită sau impusă nici chiar și de cei mai sofisticați ochelari Google.



© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.