022 843 011
str. Armenească 27b

Gimnastica oculară îmbunătățește capacitatea de lucru a creerului, precum și vederea pacienților, care suferă de glaucom.

14 martie 2014

       În perioada din martie 2004 până în luna august 2007 la catedra de psihologie medicală a facultății de medicină a Universității Magdeburg au fost realizate unele cercetări, ce dovedesc că antrenamentele speciale computerizate pentru ochi realmente pot să îmbunătățească vederea pacienților, ce suferă de glaucom, datorită elasticității retinei și a segmentelor creerului responsabili pentru prelucrarea informației vizuale. Acest comunicat a apărut în revista JAMA Ophthalmology, în articolul doctorului Bernhard A. Sabel și a Juliei Gudlin.


 

      În studiu au fost incluși 30 de pacienți, care au format două grupe. Prima grupă a fost testată în urma antrenamentelor computerizate, iar cealaltă – fără, pentru comparație.

Toți pacienții au fost testați identic cu două zile înainte de începerea antrenamentelor. Se aplica, deasemenea, perimetria de înaltă rezoluție, precum și se lua în calcul variabilitatea naturală a câmpului de vedere.

     În final, testările efectuate în urma cursului de gimnastică computerizată a vederii au arătat o îmbunătățire considerabilă în ceea ce privește câmpul de vedere și reacția de identificare la stimulare vizuală. Apropo, aceste exerciții au fost elaborate încă în anii 90 ai secolului trecut în or. Maldeburg. În grupa de control nu au prezente astfel de îmbunătățiri.

     Savanții care efectuaseră aceste cerecetări, au aguns la concluzia că metodica ce a fost elaborată în cadrul testărilor poate fi deja aplicată în practica clinică. 

     După părerea doctorului Sabel, investigările au demonstrat că scăderea capacitații de a vedea în cazul glaucomului nu este ireversibilă, deoarece rămâne sufucient potențial pentru îmbunătățirea vederii. Mai mult, gimnastica în cauză își are un aport la îmbunătățirea aptitudinilor intelectuale, ceea ce este deasemenea un factor semnificativ pentru depășirea bolii. 

     De fapt, aceste exerciții pot fi făcute și la domiciliu, ceea ce înlesnește și mai mult procedura de tratament și reabilitare.

© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.