022 843 011
str. Armenească 27b

Ce fel de ochelari sunt preferențiali pentru lucru la calculator?

14 martie 2014

      O vedere slabă nu trebuie să impună refuzul de la folosirea computerului. Pe lângă faptul că însuși calculatorul are opțiuni speciale pentru acomodare individuală, inclusiv și pentru cei cu o vedere mai slabă, rămâne de soluționat anumite probleme proprii celor ce văd rău și sunt nevoiți să poarte ochelari.

     Specialiștii în domeniul respectiv caută incontinuu soluții pentru ca folosirea tehnicii computerizate să fie cât mai comfortabilă și cu mai puține efecte nocive.


 

     Sunt estimate două cauze a influenței negative a calculatorului asupra văzului. Prima cauză menționată este faptul focusării în procesului lucrului la obiecte apropiate, ceea ce epuizează sistemul de acomodare a aparatului oculomotor. De fapt, așa dereglări de acomodare pot aparea nu numai în urma folosirii computerului, dar și în cazul lecturării cărților.

     Acum vom face referire la aceea, cum putem maximal să ușurăm intensitatea la care sunt expuși ochii în cazul lucrului la calculator.

     Iată câteva sugestii purtătorilor de ochelari, care petrec mult timp la computer:

          1. Pentru cei cu vedre bună speciliștii recomandă, pentru a deminua povara la care sunt expuși ochii în

procesul lucrului la mică distanță, ochelari cu dioptrii +2.

          2. În cazul miopiei nu se recomandă de a folosi în procesul lucrului ochelarii prescriși pentru depărtare. Iar dacă miopia nu depășește -2 dioptrii, se propune de a se folosi de computer fără ochelari.

          3. În general pentru miopie forte este opțional de a avea ochelari cu două dioptrii mai puțin decât este prescris pentru ochelarii de depărtare. Spre exemplu, dacă purtați ochelari cu -5D, deci pentru calculator este preferențial ochelari cu -3D. Sau, o soluție ar fi folosirea ochelarilor bifocali sau progresivi cu addidație de +2.

          4. În cazul presbiopiei legate de vârstă se recomandă ochelari pentru apropiere sau ochelari progresivi.

     Se estimează că următoarea cauză a extenuării ochilor este radiația monitorului.

     Totuși, emisia monitorului nu influențează negativ  sănătatea în general. Dar, pentru comoditatea celor ce petrec mult timp la calculator și sunt purtători de ochelari, specialiștii recomandă o tonare ușoară a lentilelor în ton galben, ceea ce permite deminuarea acțiunea emiterii de către monitor a undelor în spectrul albastru-violet, care, după unele presupuneri (de altfel, nedovedite), ar putea să extenueze ochii.

© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.