022 843 011
str. Armenească 27b

Un complex de vitamine ar putea preveni apariția cataractei la bărbați.

10 martie 2014


        O declarație senzațională a fost făcută de savanții Universității din Massachusett, fiind publicate rezultatele  cercetărilor referitor la acest subiect în revista Americană pentru oftalmologie.

        În conformitate cu afirmația directorului grupei de savanți, doctorului William Kristan din colegiul de medicină din Harvard, cercetările anterioare deja au scos în evidență legătura dintre folosirea complexul de vitamine și sănătatea oculară. Totuși, la moment, tema a fost cercetată destul de superficial.

       Pentru investigări mai aprofundate oamenii de știință, sub conducerea doctorului Kristan, au efectuat o testare cu implicarea a 14641 de bărbați cu vârstă de după 50 de ani.

       Toți bărbații participanți la studiu au fost medici, care participaseră anterior la „Health Study II” (PHS II) – un studiu ce a avut loc între anii 1997 și 2011.

       Din acest număr de investigați, 7317 au primit complex de vitamine C, E și β-carotin. Celorlalți 7324 de persoane li s-a administrat placebo. Dozele de vitamine indicate în acest studiu erau prescise de dietologii americani. Perioda medie de investigare a fost de 11,2 ani.

       În calcul erau luați, în special, așa parametri cum ar fi afectarea cu cataractă și afectarea vederii în urma degenerării maculare senile.

       Cercătările în cauză au fost finalizate cu următoarele rezultate: din voluntarii ce primeau placebo au făcut cataractă în 945 de cazuri. În timp ce în grupa cu administrarea a complexului de vitamine cu cataractă au ajuns să fie afectați 872 de persoane, deci cu 73 mai puțin. Astfel, savanții au făcut declarația că administrarea timp îndelungat a complexului de vitamine, conform recomandărilor medicului, deminuează riscul de afectare cu cataractă cu 9%. S-a mai constatat că riscul dezvoltării cataractei nucleare, care este, ca regulă, asociată cu schimbările de vârstă, în grupa de pacienți, căror le-a fost indicat complexul de vitamine, a scăzut la 13%.

        Doctorul Kristan afirmă, că aceste sunt niște indicii destul de substanțiali, deoarece deminuarea riscului de a face cataractă chiar și cu un așa, s-ar părea, procent nesemnificativ, e deja o mare realizare.

        Dar în ceea ce privește degenerescența maculară legată de vârstă, rezultatele au fost mai puțin îmbucurătoare – polivitaminele practic nu au dat nici un rezultat. Totuși, după părerea d-rului Kristan, așa rezultate sunt explicate prin faptul că scopul prinicpal al cercetărilor în cauză a fost de a examina influența vitaminelor anume asupra dezvoltării cataractei. Și, d-rul presupune că, alegând alte proporții în indicarea vitaminelor, ar fi posibil de influențat și asupra procesului de formare a degenerescenței maculare legate de vârstă.

 

© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.