022 843 011
str. Armenească 27b

Israeliții au elaborat lentile de contact cu efect de Braille.

12 februarie 2014


        In februarie a acestui an savanții israiliteni din Universitatea Bar-Ilan au declarat despre elaborarea unei inovații foarte avansate. Oamenii nevăzători, datorită unei camere video microscopice ce se implantează în lentilă, vor primi posibilitatea de a vedea! Idea tehnologică constă în faptul, că informația vizuală recepționată va fi transmisă sub formă de impulsuri prin electroziii aceste lentile bionice pe cornee, iar de pe cornee impulsurile vor fi direcționați pe porțiunile de creier responsabile pentru prelucrarea informației vizuale.

        Se presupune că acestă inovație le va permite oamenilor nevăzători să citească cărți electronice tot așa, cum dacă ei ar citi o carte tipărită în Braille, care se citește cu vârful degetelor. Mai mult, cercetările efectuate pe animale au arătat, că aceste lentile permit orientarea în spațiu de sine stătător, ocolind obstacolele. Deci, privind un obiect prin intermediul camerei, creierul purtătorului de lentile de contact va percepe impulsuri identice celor percepute în timpul citirii în Braille. Așadar, lentilele sunt capabile să realizeze o legătură între reflexul retinei și simțul tactil al pacientului.

        De fapt, aceasta nu este unica elaborare a lentileleor de contact pentru nevăzători din ultimii ani. Dar este prima, care este direcționată pentru rezolvarea problemei celor ce sunt orbi din naștere,        deoarece celelalte elaborări erau orientate pentru a-i ajuta, în special, pe pacienții ce a-u suferit de decolarea sau de degenerescența retinei.

        Deasemenea, încă un avantaj al acestei inovații din partea savanților israeliți este faptul, că pentru folosirea lentilor menționate nu este necesar de un intervent chirurgical pentru instalarea camerei video cu senzori. Acest mecanism reprezintă o cameră video în miniatură cu un compresor al imaginii, precum și cu un amplificator de impulsuri electric, care poate fi fixat de ochelari sau de telefonul celular fără a fi necesar de a-l implanta. În urma recodării semnalului video și compresiei calculate corespunzător, se așteaptă că calitatea vederii va depăși cu mult modelele de 16-pixeli, disponibile în prezent.

© 2015-2023 Astro Universal SRL. Toate drepturile rezervate.